کاربرد بره موم در صنعت، کشاورزی و دامپروری

 

بره موم به عنوان ضد اکسیداسیون برای پاک کردن زنگ فلزات از رادیکالهای اکسیژن، جلا دادن طلا، جلا دادن ادوات موسیقی گرانقیمت مانند ویلون بکار برده می شود. در کشورهای سیبری و مغولستان بره موم برای جلوگیری از زنگ زدن و جلا دادنته سورتمه بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.

خواص ضد میکروبی و نفوذ ناپذیره بره موم نسبت به آب و هوا، موجبگردیده است که این ماده به صورت لایه ای عایق مانع از تخریب قسمتهای گوشتی میوه شده و برای مدتهای طولانی از فاسد شدن میوه ها در انبار جلوگیری بعمل می آورد.

به گزارش سعید و محمد (1992) بره موم نتایج مثبتی در کنترل بیماری پژمردگی در گیاهان سویا و آفتابگردان ایجاد کرده است. استفاده از بره موم در کشاورزی نه تنها به عنوان کنترل کننده بیماریهای گیاهی حائظ اهمیت می باشد، بلکه تاثیر بسزایی در حفظ محیط زیست ایفا خواهد نمود.

یکی از مهمترین کاربردهای بره موم را می توان استفاده از امولسیون الکل اتیلیک بره موم در جیره غذایی طیور ذکر کرد. به گزارش اندرسون و همکاران (1970) افزودن 05/0 درصد این محلول به جیره غذایی طیور می تواند تا 20% وزن جوجه های گوشتی را افزایش دهد. در ایران تحقیقات مقدماتی به منظور بررسی تاثیر استفاده از بره موم در جیره غذایی مرغ گوشتی تحت بررسی می باشد، ولی با توجه به کیفیت بره مومهای تولید شده در مناطق مختلف متفاوت می باشد، در شرائط کنونی توصیه نمی شود که پروش دهندگان طیور از بره موم در جیره غذایی استفاده نمایند، زیرا مصرف غیر اصولی بره موم ممکن است عواقب نامطلوبی به دنبال داشته باشد.